Заменимите аминокиселини също имат огромни ползи за организма


Аминокиселините са химични единици или “изграждащи блокове” на тялото, които съставят протеините. Протеина е изграден от тези 20 аминокиселини, те образуват мускулите, сухожилията, органи, жлези, ноктите и косата.
Полезността на тези аминокиселини за изграждане на тялото е безспорна.

Аминокиселини и протеини

Незаменими аминокиселини

Незаменими аминокиселини, са тези, които не могат да бъдат синтезирани в тялото. Ние трябва да си ги доставим с богати на протеини храни, или прием на таблетки с аминокиселини [https://www.fitnessdobavki.bg]. Нашето тяло разгражда протеини за получаване на незаменими аминокиселини и по този начин се образуват нови протеини. Но не само те са от важност за организма, останалите така наречени заменими аминокиселини, не са за пренебрегване от гледна точка на здравето и функционалността на организма.

Кои са тези Заменими аминокиселини?

Аланин е ключово междинно съединение в цикъла на глюкоза аланин, който позволява на мускулите и други тъкани да извличат енергия от аминокиселините. Неговата роля е важна при прехвърлянето на азот в тялото и в цикъла на глюкозата. Тя помага за укрепване на имунната система и предотвратява натрупването на токсични отпадъци в мускулите по време на тренировка.

Аргинин увеличава производството на азотен оксид, необходими за мускулното развитие, важен за мускулния метаболизъм и транспортиране, съхранение и отделянето на азот. Той също така се разглежда като мощен сексуален стимулант, който увеличава притока на кръв. Той укрепва имунната система и поддържа детоксикация на черния дроб. Неговата роля при диети е безспорна, ребалансира съотношението между мускулна маса и мастната маса. Накрая, и не на последно място, аргинин стимулира производството на хормони на растежа.

Цистеинът детоксикира черния дроб, подобрява имунната система, и наличието на глутатион. Той работи като мощен антиоксидант, за премахване на натрупаните токсини. Също така е много полезен за изгаряне на мазнини във фазата на орелефяване.

Глутаминова киселина е прекурсор на глутамин, глутатион и GABA. Тя участва в метаболизма на мозъка. Това е невротрансмитер, който действа като гориво за мозъка.

Глутаминът е най-богата аминокиселина в мускулите. Той играе ключова роля за имунната система и осигурява важен източник на енергия. Той помага да се изградят и поддържат мускулите и спомага за концентрацията и бдителността.

Glycine участва в производството на енергия, и произвежда глюкагон, който мобилизира гликогена да отговори по-добре на енергийните нужди и следователно защита на мускулите. Той има успокояващ ефект и се използва в синтеза на креатин.

Орнитин повишава нивата на азотен оксид, участва в метаболизма на карбамид, който третира отпадъците от синтеза на протеин. Известно е също, че подобрява производството на хормона на растежа и инсулин. Това подпомага развитието на мускулите.

Пролин е съществен компонент на образуването на съединителна тъкан и сърдечния мускул, основен компонент на колаген. Това е аминокиселина, която забавя процеса на стареене и предпазва ставите.

Серин играе важна роля в производството на енергия, насърчаване на развитието на мускулите. Той стимулира паметта и нервната система и участва в производството на антитела и засилване на имунната система.

Тауринът подпомага храносмилането и усвояването на мазнини и захари. Той предпазва мускулите от унищожение и може да действа като невротрансмитер. Таурина улеснява усвояването на много микроелементи като калций, магнезий, калий.

Тирозин е аминокиселина важна за метаболизма като цяло. Той регулира хормони като адреналин, епинефрин и допамин и стимулира нервната система. Той участва в синтеза на хормони tyroidiennes. Това е един много ефективен подтискащото апетит използва в сухи диети.

Хистидин присъства в хемоглобина. Той е включен в растежа и възстановяването на тъканите и производството на червени и бели кръвни клетки. Той играе роля в способността на силата и издръжливостта на организма.